14 Şubat 2011 Pazartesi

Edebi Türler

1. Hikâye : Olmus veya olabilecek olaylari belli bir plân çerçevesi içinde yer ve zamana bagli olarak anlatan yazi türüdür.
*Genel olarak romana benzer, ancak romandan kisadir. Roman iç içe olaylar zinciridir, hikâyede ise olaylar tektir. Olaylar ve kisiler anlatilirken fazla ayrintilara girilmez.
*Hikâyede çevre de sinirlidir. Dar bir çevrede, zamanin kisa bir aninda belli bir sahis kadrosuyla olay islenir.

2. Roman : Toplumlarin ve fertlerin basindan geçmis veya geçmesi mümkün olan olaylari genis olarak, ayrintilariyla anlatan yazi türüdür.
*Hikâyeye göre daha genistir. Olaylar bir ana olaya bagli küçük yan olaylarla islenir. Bir olay ele alinir ve zaman içinde gelistirilir.
*Hikâyeye göre zaman daha genis, kahramanlar daha fazladir.

3. Masal : Kahramanlari olaganüstü varliklar olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda tama- men hayâl ürünü gerçek disi olan olaylarin anlatildigi yazi türüdür.

4. Tiyatro: Konularini günlük hayattan, efsanelerden veya tarihlerden alabilen ve sahnede oynanmak için yazilan eserlerdir.

5. Fikra : Günlük olaylari, memleket meselelerini veya herhangi bir konuyu, belli bir görüs açisindan ele alan ve yazarin inandigi düsünceleri ispatlamaya çalismadigi gazetelerdeki kisa yazilardir.

6. Makale : Bir yazarin herhangi bir konuda kendi görüs, duyus ve düsüncelerini delil- leriyle ispatlayarak okuyucuya benimsetmek amaciyla yazdigi kesin sonuçlu, ögretici ya- zilardir.
7. Deneme : Herhangi bir konuda kesin sonuçlara gitmeden, yazarin kendisiyle konusu- yormusçasina bir anlatimla kendi görüs ve düsüncelerini dile getirdigi yazi türüdür.

8. Sohbet ( Söylesi ) : Bir yazarin günlük olaylarla ilgili duygu ve düsüncelerini okuyucu- suyla konusuyormus gibi anlattigi yazi türüdür.

9. Elestiri : Bir edebiyat veya sanat eserini çesitli yönleriyle inceleyip açiklamak, anlasil- masini saglamak ve degerlendirmek amaciyla yazilan yazilardir.

10. Ani ( Hatira ) : Bir yazarin kendine veya tanidigi birine ait geçmis olaylari anlattigi yazi türüdür.

11. Gezi : Gezilip görülen yerlerin ve o yerlerle ilgili edinilen izlenimlerin anlatildigi yazi türüdür.

12. Günlük : Bir kisinin, o güne ait duygu ve düsüncelerini izlenimlerini günü gününe, ta- rihini de belirterek yazdigi yazi türüdür.

13. Biyografi : Yazar, sair, devlet adami gibi ünlü kisilerin hayatini, yaptiklarini ve eserle- rini anlatan yazilardir.

14. Otobiyografi : Ünlü kisilerin kendi hayatlarini yine kendisinin anlattigi yazi türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bayan iç giyim Bayan giyim Bayanlar için Giyim Bayanlar için Özel gün Kıyafetleri bayan iç giyim iç giyim fantazi iç giyim babydoll jartiyer set tring Bayan Giyim Sütyen ve Kilot İkili Takım Çıtçıtlı Body Baby Doll Takım